Бременност и Сърце

Бременността  може да демаскира налично  сърдечно-съдово заболяване. 

Преди забременяването се консултирайте с кардиолог. Повечето от заболяванията могат да се диагностицират преди забременяването, които   могат да усложнят бременността и да доведат до нежелани събития. Необходимо е добро познаване на физиологичните промени, настъпващи в кардиоваскуларната система на жените, за да се отдиференцира норма от патология.

По време на бременността сърдечният дебит се увеличава с  поне 20% до осма гестационна седмица и до 40-50% през 20-28 гестационна седмица. Това се постига основно чрез увеличаване на ударния обем на сърцето и на сърдечната честота. Сърдечният дебит нараства непосредствено след разждането поради автотрансфузия от контракциите на матката и освобождаване от аортокавалната компресия.

Тези промени правят бременните по податливи към развитието на засто на течности в белия дроб по време на раждане или  в  първите няколко дни след раждането. Рискът за това усложнение се увеличава и при прееклампсия.

Всяка бременна жена със сърдечно заболяване (вродено или придобито) подлежи на медицински контрол от мултидисциплинарен екип, включващ различни специалисти: кардиолог, акушер-гинеколог, анестезиолог, неонатолог. По този начин може да се даде максимално добра експертна оценка на състоянието и да се осъществи по-нататъшно стриктно проследяване.

Рискът от усложнения през бременността зависи от подлежащата сърдечна диагноза, камерната и клапната функция, функционалния клас, наличието на цианоза,  белодробното артериално налягане и други фактори.

Предпочита се раждане по естествен път при повечето жени, освен ако няма противопоказания, както и регионална анестезия, която намалява риска от усложнения.

pregnant, woman, maternity-2568594.jpg

В периода след раждането се налага строго проследяване на сърдечносъдовата система. Като основната причина за влошаването на състоянието може да бъде перипартална кардиомиопатия, която може да възникне до 5 месец след раждането. Перипарталната кардиомиопатия се причинява от отслабване на помпената сърдечна функция, която се изразява със задух, лесна умора, кашлица и понякога и периферни отоци. Тези симптоми често се възприемат за нормални за крайните срокове на бременност, което  може да доведе до забавяне на поставяне на диагнозата.  Поради тази причина, ако забележите рязка промяна в състоянието си, умора при минимални усилия, съпроводени от задух и кашлица в легнало положение- незабавно потърсете кардиолог за консултация!

pregnant, woman, belly-5749676.jpg

Едно друго заболяване, което застрашава живота на бременните е миокардният инфаркт. Изявата на исхемична болест при бременните зачести напоследък. Това се дължи от една страна на все по разпространеното затлъстяване,  настъпване на бременност в по-напреднала възраст, както и натрупване на допълнителни рискови фактори като захарен диабет, тютюнопушене и стрес.  Тук трябва да се акцентуира вниманието на гръден дискомфорт, болка и парене зад гръдната кост при усилие или в покой, които не отминават за повече от 20-30 мин.  Ако тези оплаквания са съпроводени от изпотяване и гадене е нужно спешно да потърсите лекарска помощ. 

Вродени сърдечни заболявания са налице при 0.8–0.9% от хората в общата популация. При повечето жени с вродени сърдечни заболявания бременността се понася добре. Рискът при бременност зависи от подлежащия сърдечен дефект, както и от допълнителни фактори, като камерна функция, функционален клас и наличието на цианоза. Обичайно пациентките с налично вродено сърдечно заболяване, знаят за него и се проследяват регулярно. Има случаи, когато бременната знае за шум на сърцето в детска възраст, но не се е проследявала през годините,. Тогава задължително трябва да се консултира с кардиолог, както и да се проведе Ехокардиография, за да се уточни какъв е порока и колко рисков е за бременната и бебето.

Бременността е състояние на хиперкоагулация, свързано с повишен риск от тромбози. Това се дължи от една стана на промени в коагулационната система на майката, както и на застой на кръвтта в долните крайници, особено във втори и трети триместър на бременността.  Това повишава риска от развитие на разширени вени по долните крайници , както и на тромбози. Ако забележите различия в размера на подбедриците на двата крака, както и болка и напрежение в подбедриците се консултирайте със съдов хирург! 

Друг процес, който се наблюдава при бременност е  нарастване на масата на червените кръвни клетки (особено при дефицит на желязо) и намаляване на стойностите на хематокрита.  Анемията по време на бременност трябва да се коригира, особено при спад на хемоглобина под 110 г/л. Приема на таблетки съдържащи желязо обичайно е достатъчно, но трябва да се проследяват лабораторните резултати от наблюдаващият Ви акушер-гинеколог.

Ако имате конкретни въпроси ни пишете или запазете час и заповядайте на консултация