pacemaker, cardiac pacemaker, pacemaker device-1943662.jpg

Какво представлява Pacemaker ?

   Това е високо технологично устройство, което възтановява сърдечната дейност, когато сърцето не подуцира собствени импулси например при наличие на проводен блок. Имплантацията представлява  малка оперативна интервенция с местна упойка. Устройството се поставя подкожно, като електродите  през голяма сърдечна вена достигат до сърцето и там се фиксират.  Пейсмейкърът чрез електрически импулси, идващи от пулс генератора, поддържа сърдечната честота в определени граници.

Pacemaker
др. Бисеров

Какви видове Pacemaker има ?

   Обикновените пейсмейкъри биват;

  • Едно кухинни, които са с един електрод.
  • Двукухинни, които са с два електрода.

   При еднокухинният пейсмейкър електродът може да се постави  както в дясната сърдечна камера, така и в дясно сърдечно предсърдие.

   При двукухинните устройства, единият електрод е разположен в дясна сърдечна камера, а втория електрод е в дясно сърдечно предсърдие.

   Обикновено батерята на пейсмейкърите издържат между 8-12 години, като това зависи от различни фактори. Определящи за степенат на изразходване на батерията са това колко често се включва устройството, колко електрическа сила е нужна за да се предизвика сърдечно съкращение и изминалото време от имплантацията. Телеметрията е съществената част на измерването на остатъчната батеря на устройството. През 6 месеца трябва да се провеждат тези прегледи като рутинна проверка на параметрите на пейсмейкъра. При телеметрията  вашият лекар чрез безжична система се свързва с вашето устройство и така извършва проверката на параметрите на pacemaker и електродите.

   Има други видове по-специфични пейсмейкъри, които се имплантират при специфични заболявания. Тежка сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, наличие на ЕКГ данни за пълен ляв сърдечен блок са примери които изискват имплантация на тези по-специфични устройства. Това са сърдечна ресинхронизираща терапия (CRT), когато има асинхрония на сърдечното съкращение и имплантируем сърдечен дефибрилиращо устройство (ICD), когато има животозастрашаващи аритмии или рискове за такива.

Pacemaker
Рентгенова снимка на Pacemaker

Кога да потърся специализирана лекарска помощ ?

   Pacemaker е устройство, което  повишава качеството на живота. Често симптомите които налагат поставяне на пейсмейкър са : краткотрайна загуба на съзнание, нисък пулс (под 45 удара в минута), причерняване пред очите, световъртеж, умора, отпадналост и др. За поставяне на диагнозата трябва да се направи електрокардиограма (ЕКГ), запис от Холтер ЕКГ или данни от имплантиран Loop Recorder. Само симптоматиката не е достатъчна, за да се имплантира pacemaker. Оплакванията трябва да бъдат придружени от регистрирани ритъмни и/или проводни нарушения.

   Ако имате симптоми или регистрирани данни, които доказват нуждата от имплантация се свържете с нас, за да изберем най-подходящото устройство за вас.

Свържете се с НАС за консултация