Call us : 0898618391
Mail us : dr.biserov@gmail.com

Холтер ЕКГ/АКН

Какво представлява Холтер ЕКГ ?

   Това е устройство, което записва сърдечния ритъм. Продължителността на записа зависи от характеристиките на апарата и може да е 24 часа без прекъсване, както и 48 часа. Регистрацията на електрокардиограмата става с 3 до 5 електрода, които се залепват на определени точки на гръдния кош, а самото апаратче се носи от пациента в малка чантичка прикрепана обичайно за кръста.

ecg, electrocardiogram, medicine-2270728.jpg

Каква информация ни дава Холтер ЕКГ ?

   Устройството ни дава информация за токовете на сърцето, помага за диагностицирането на различни пристъпни ритъмни или проводни нарушения. Също така може да се проследи ефекта от медикаментозно лечение, както и нуждата от имплантация на пейсмейкър или включване на специфични медикаменти.

Кога да посетим кардиолог за поставяне на Холтер ЕКГ ?

  1. Когато имате пристъпно сърцебиене
  2. Когато имате припадъци без известна друга причина
  3. Когато се съмнявате от нисък пулс
  4. Когато имате чести прескачания (екстрасистоли)
  5. Когато имате симптоми като; причерняване, световъртеж, прималяване и др.

   Понякога се налага поставянето на Холтер ЕКГ повече от един път, особено ако пристъпите са по-редки веднъж месечно или по-рядко. При такива ситуации може да се наложи имплантация на Loop Recorder. Това е малко устройство с размери на флашка за памет. Имплантира се подкожно и записва сърдечния ритъм за около 2 години. Прочетете повече за Loop Recorder

Ако имате нужда от консултация, запишете си час