Какво представлява сърдечна недостатъчност ?

   Това е клиничен синдром причинен от структурни и функционални сърдечни нарушения. Основната функция на сърцето е да изпомпва адекватно своето съдържание за да достави кръв и кислород на целия организъм. При сърдечна недостатъчност, сърцето губи способността си да изпомпва кръв. Обикновено сърдечната недостатъчност  се разделя на нарушена функция на лява камера или на дясна камера. Също така прояви на сърдечна недостатъчност могат да се появят и при нарушена разтегливост на сърдечния мускул. 

Какви са симптомите и признаците ?

   Най-честите симптоми за сърдечна недостатъчност са;

  • Недостиг на въздух
  • Пристъпен нощен задух
  • Лесна умора и изтощение при леки физически усилия
  • Отоци около глезените и подбедриците

   Сърцебиене, усещане за подутост, наддаване на тегло (повече от 2кг на седмица) или загуба на тегло, неправилен пулс, депресия , световъртеж и обърканост могат да бъдат подсказващи симптоми и признаци за сърдечна недостатъчност.

Какви могат да бъдат причините ?

   Причините за появата на сърдечна недостатъчност могат да бъдат исхемична болест на сърцето (като миокарден инфаркт, коронарна артериална болест и др.), хипертония, сърдечни клапни заболявания, ритъмни нарушения (като предсърдно мъждене и др.), вродени и други придобити заболявания.

   Главната причина е загуба на мускулна сила на сърцето.  Това води до понижаване на количеството на изпомпваната кръв. От тук следват  различни структурни промени на сърцето, а това още повече влошава състоянието.

Как се установява диагнозата сърдечна недостатъчност ?

   Първата стъпка за поставяне на диагнозата е наличие на симптоми, признаци и обективни доказателства за нарушена функция на сърцето. Типичните симптоми за това са: задух, лесна умора и оточен синдром. Въпреки симптомите, диагностицирането изисква и други методи. Препоръчва се още: електрокардиограма (ЕКГ), лабораторни изследвания (като NT-pro-BNP), ехокардиография и рентгенография на гръден кош. Възможно е след консултация да се наложи провеждане на по-специфични изследвания като: ЯМР, инвазивна коронарна ангиография, стрес тест, скенер и др.

сърдечна недостатъчност

Какви са възможностите на лечението на сърдечна недостатъчност ?

   Основните цели на лечението са намаляване на симптоматиката и подобряване на качеството на живот. На първо място е медикаментозното лечение и контролирането на рисковите фактори. Като втора стъпка могат да се коментират  различни високостехнологични устройство. Това са имплантациите на сърдечна ресинхронизираща терапия (CRT) и имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD). На последно място, когато сърдечната недостатъчност не отговаря на нито една от горе посочените методи, може да се обсъди сърдечна трансплантация.

   Вашият кардиолог, след консултация ще прецени най-подходящата терапия за Вас.

Как да се предпазим от сърдечна недостатъчност

   Променете заседналия начин на живот, започнете редовна физическа активност. Прекратете тютюнопушенето и намалете приема на алкохолни напитки. Започнете здравословна диета и пазете килограмите си в нормални граници. Контролирайте придружаващите си заболявания като артериална хипертония, повишени холестеролови нива и кръвната захар.

   Не забравяйте, информацията която получавате от интернет никога не е достатъчна. Ако имате подобни симптоми, оплаквания или съмнения, моля се свържете с вашия кардиолог. Ако всеоще нямате такъв свържете се с НАС.