Call us : 0898618391
Mail us : dr.biserov@gmail.com

Бременна ли си ?

pregnant, m, mom-2640994.jpg

Бременна ли си ?

  За да се разпознават болестните прояви по време на бременността, лекарят трябва да  е запознат с нормалните изменения в организма повреме на това физиологчно състояние. Съвременната жена също трябва да се наблюдава за определени стигми, за да търси своевременна помощ.

    Какво първо се случва , когато организмът “разбере”,че е настъпила бременност?  В началото /около 6- та седмица/ започва да се задържат течности и соли. Този процес достига своя максимум към края на 6-7 месец-тогава количеството на водата в женския организъм е нараснало с 6-7 литра, като по-голямата част е разположена в междуклетъчното пространство/в тъканите/. Този процес се регулира от множество хормони, голяма част от които се секретират от половите жлези и в по-късен етап от плацентата.

    Паралелно на това се наблюдава и нарастване на броя и обема на червните кръвни телца.Това обаче не е пропорционално на нарастването на обема на течностите и е причината за физиологичната анемия повреме на бременността- хемоглобина спада с около 30%- което може да се коригира с повишен прием на желязо /Fe/ с храната.

    Най-значително, повреме на бременност, се променя сърдечният дебит. Това е количеството кръв, което сърцето изпомпва за 1 минута. Той започва да нараства от 5-та седмица и към 7 месец е със стойности надвишаващи изходния с 30 до 50% и остава така до края на бременността.

   Увеличението на сърдечния дебит в началот на бременността е предимно за сметка на по-голям обем кръв изтласкван от съцето за един сърдечен удар, а по-късно това става  за сметка на ускоряване на сърдечната честота. Това означава ,че сърдечната честота /или пулсът/ са нормално около 100-110/мин към края на бременността, особенно при многоплодна бременноет. Това може да се усеща като сърцебиене и е добре да се знае ,че е нормален адаптивен процес на организма.

   Сърдечният дебит зависи също така и от положението на тялото на жената-особенно при по-напреднала бременност. При лежащо положение по гръб матката със своята тежест притискат долната празна вена, което води до намален приток на кръв към сърцето.Това може да причини главозамайване, олекване на главата, салбост, гадене и дори припадък. Тези симптоми бързо отзвучават след промяна на позицията на тялото  в изправено или странично положение.

   Друга физиологична промяна повреме на бременност е разширяване на кръвоносните съдове  което води до лек спад в артериалното налягане.

   Също така кръвта се преразпределя и по- голямо количество се насочва към бременната матка. Това означава ,че при възбуда, топлина, физическо пренапрежение и усилие води до намаляване на кръвта хранеща матката. 

   Това води до забавяне на пулса на плода, което е белег за недостатъчно кислород достигащ до него. Установено е,че редовни аеробни упражнения повреме на бременност води до раждане на плод с по-ниско тегло. Също така е важно да се отбележи ,че максимално физическо натоварване при плуване и при каране на колело имат едни и същи отрицателни последици за бебето.

   След като се запознахме с нормалните промени в сърдечно-съдовата система на бременната жена , ще обърна  внимание на симптомите които трябва да се наблюдават, за да се търси лекарска помощ своевременно.

pregnant, mom, pregnancy-2521089.jpg

   Жените в детеродна възраст, които имат регистрирано до момента сърдечно заболяване ,трябва задължително да се консултират с наблюдаващия ги кардиолог. Те заедно трябва да обсъдят вариантите и потенциалните рискове за майката и плода при евентуално настъпване на бременност.  Има случаи, когато жената не знае за такова заболяване , особенно когато става въпрос за вродени сърдечни малформации с по-леко протичане.  Но те може да знаят за наличието на сърдечен шум в детството, който не е уточняван. Тогава задължително трябва да бъдат прегледани от кардиолог, за да се уточни екзактно състоянието.

   Друга причина за търсена на специализирана помощ е появата на аритмична сърдечна дейност у бременната.  Не всяка аритмия изисква медикаментозно лечение.  Винаги тябва да се мисли , че приеманото от майката лекарство, действа и на бебето. 

  Най-честото усложнение по време на бременност е повошаването на артериалното налягане. За това на този въпрос ще обърнем повече внимание.  Това се дължи на няколко причини:  нарастващия стрес в ежедневието на съвременната жена,  повишения брой на бременни с наднормено тегло и затлъстяване,  изявата на хипертонична болест в по-малда възраст,  повишаване броя на многоплодни бременности в резултат на методите in vitro и т.н.  Трябва да се разграничат двете ситуации – наличие на повишено артериално налагане преди настъпване на бременността и такова появило се след 20 седмица от зачеването- тоест индуцирано от бременносттта. Това разграничаване много чест е трудно дори за лекуващия лекар. Понякога жената може да е била с хипертонична болест преди да забременее, но да не е знаела за това . При такива жени в ранните срокове след зачеването,  в резултат  естествената адаптация на сърдечносъдовата система стойностите на АН могат да се нормализират и то да се повиши отново след 20 седмица – и така да се приеме като предизвикано от бременността.  Когато повишеното АН е предизвикано от бременността – то се нормализира до месец и половина след раждане.

girl, baby, belly-18918.jpg

   Основното което съвременната жена трябва да прави е да проследява стойностите на кръвното си налягане поне веднъж месечно, особено когато има наследствена обремененост –още повече, че апаратите за самоконтрол на АН са лесно достъпни.  Ако се регистрират отклонения или неколкократно измерване на АН над 140/90 mmHg трябва да се потърси съвет от лекар.

   Повишаването на артериалното налягане повреме на бременност може да е опасно както за майката, така и за бебето.  Ако това се съпровожда и с отделяне на белтък с урината трябва да се потърси специализирана помощ от гинеколог и кардиолог.  Когато стойностите на АН са гранични е важно спазване на някои общи мерки.  Първо е необходимо намаляване на приема на сол с храната до минимум,  поемане на повече храни съдържащи калций и най-важното осигуряване на почивка за 1-2 часа в легнало положение.  Ежедневната почивка намаляват стреса и подобряват функцията на бъбреците,  което има благоприятен ефект,  както върху общото състояние на бременната, така и върху контрола на АН.  Препоръчва се консултация с диетолог,  който да изготви индивидуален хранителен режим, за да се предотврати екстремнто наддаване на тегло, което е вредно и за майката и за бебето.

   Нашият съвет към бъдещите майки е да проследяват теглото си,  да не се натоварват с тежка физическа работа ,  да си почиват ежедневно,  да се хранят рационално,  за да протече този прекрасен етап от живота на всяка жена без усложнения.

За повече информация прочети още